Ulkopelien uusi tuleminen

Ulkopelit ovat erinomainen tapa viettää kesäpäivää perheen ja ystävien kanssa samalla nauttien raikkaasta ulkoilmasta. Suomessa ulkopelit ovat suosittuja erityisesti kesällä, joka on ymmärrettävää koska kesällä sään suosiessa aikaa vietetään pihalla ja kesämökeillä. Petankin, mölkyn ja kroketin lisäksi kaupoista löytyy monia tunnettuja kaikenikäisille sopivia pelejä. Pelejä voi pelata kesän lisäksi muulloinkin, kunhan maa on sula. Urheiluhalleista voi halutessaan vuokrata pelitilaa myös silloin, jos sää ei suosi. Peliharrastusta voi tällöin jatkaa vuodenajasta ja sääolosuhteista riippumatta. Ulkopelit tarjoavat ajanvietteen lisäksi huvia, mukavaa yhdessäoloa ja rentouttavaa tekemistä. Kesäpäivää piristää pieneen tilaan mahtuvat ulkopelivälineet, jotka voi ottaa mukaan kaikkialle.

Ajanviete

Monet ulkopelit ovat lapsiperheiden keskuudessa tunnettuja, mutta ne sopivat hyvin myös aikuisille. Ulkopelejä pelaamalla voi viettää aikaa yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Samalla voi vaihtaa kuulumisia ja myös ulkoilla. Pelejä pelatessa tulee samalla harrastettua liikuntaa huomaamatta. Rauhallinen liikkuminen on hyväksi sydämelle, nivelille ja selälle. Petankista ja mölkystä on kehittynyt kilpailulajeja, ja niiden harrastajia löytyy kaikkialta maailmasta. Kunnianhimoiset harrastajat voivat edetä jopa SM- tai MM-kisoihin. Ulkopelejä voi pelata aina kun siltä tuntuu. Rennolla asenteella kaikki viihtyvät varmasti. Pelit tarjoavat hauskan ajanvietteen lisäksi kaikille sopivan rentoutumiskeinon. Kilpailuhenkiset voivat järjestää perheen tai ystävien kanssa kilpailuja, joista voi voittaa erilaisia pieniä palkintoja.

Pelien hyödyt

Ulkopelit ovat yleensä kevyitä eivätkä vaadi pelaajalta hyvää kuntoa. Hyvinvointi lisääntyy ulkopelejä pelatessa. Siten pelata voi kaiken ikäiset ja kuntoiset. Ystäväporukalla pelejä voidaan pelata pelaajien kunto ja jaksaminen huomioiden. Samalla kunto kohenee ja pelatessa koordinaatiokyky ja tasapaino kehittyy. Ulkopelit tarjoavat terveellisen tavan viettää aikaa.  Pelatessa syntyy usein hauskoja tilanteita, joille nauretaan yhdessä. Samalla ylläpidetään ystävyyssuhteita, kun pelaajien kesken vitsaillaan. Positiivisessa hengessä kilpaileminen lujittaa yhteishenkeä. Usein yritykset käyttävät ulkopelejä nostattamaan yhteishenkeä erilaisten urheilupäivien varjolla. Perheen ja suvun välit paranevat, kun tekeminen sopii kaikille lapsesta vaariin. Lapset huomioidaan valitsemalla ikätasoon sopiva peli ja ottamalla lapsi mukaan vaikkapa pariksi toisen pelaajan kanssa. Lasten pelatessa keskittymiskyky kehittyy kuten myös tarkkuus ja tasapainon.

Mölkky

Mölkkyä pelataan puisilla pelivälineillä. Palikat on numeroitu heittopalikkaa lukuun ottamatta. Mölkky on yksinkertaisuudessaan viihdyttävä peli, jossa taitavakin pelaaja tarvitsee myös tuuria. Mölkky sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille pelaajille, eikä se vaadi hyvää fyysistä kuntoa. Mölkky aloitetaan järjestämällä numeroidut puiset palikat maahan. Heittokapulalla eli mölkyllä yritetään saada kaatumaan puukeiloja. Kaatuneeseen keilaan merkitty numero kertoo pelaajan saavan pisteluvun. Mikäli keiloja kaatuu useampi, lasketaan pisteet siitä, kuinka monta keilaa on kaatunut. Tällöin keiloihin merkityillä numeroilla ei ole merkitystä. Heittotekniikalle ei ole muita vaatimuksia kuin alakautta heittäminen. Heiton jälkeen keilat nostetaan pystyyn siinä kohdassa, mihin ne ovat kaatuneet ja vuoro siirtyy seuraavalle. Mikäli kolmen heiton aikana ei ole saanut kaadettua yhtään keilaa, putoaa pelaaja pelistä pois. Peli päättyy silloin, kun pelaaja saavuttaa tasan 50 pistettä. Mikäli pisteluku ylittää 50, pelaajan pisteet tipahtavat 25:een ja peli jatkuu.

Kroketti

Kroketti on ulkopelien klassikko, jota on pelattu eri versioina vuosisatojen ajan. Kroketti on yksi suosituimmista ulkopeleistä. sitä voi pelata joko rennosti harrastaen, mutta peliä pelataan myös kilpatasolla. Peli on parhaimmillaan silloin, kun siihen osallistuu neljä pelaajaa. Peliä pelataan siten, että pelaaja lyö mailalla omaa palloaan yrittäen saada pallon kulkemaan läpi porteista. Portit ovat valkoisia metallilangasta taivutettuja kaaria, jotka on upotettu maahan. Tarkoituksena on päästä porttien viitoittama rata nopeasti läpi siten, että porteista kuljetaan läpi oikeassa järjestyksessä. Peli loppuu siihen, että pelaaja osuu lopetuskeppiin. Krokettivälineitä löytyy varsinkin kesämökeiltä. Pelin suosio perustuu rentoon yhdessäoloon ja jokaisen on helppo oppia pelin säännöt. Pelin vaikeustasoa voi muuttaa suunnittelemalla rata joko tasaiselle maalle, jolloin se on helpompi päästä nopeasti läpi. Peliin saa lisättyä vaikeustasoa sijoittamalla portteja epätasaiseen maastoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.