Pelitietokone – mitä kannattaa huomioida uutta tietokonetta hankkiessa


Kun harkitset uuden pelitietokoneen hankintaa, on useita seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon. Tässä on muutamia tärkeitä näkökohtia:

 1. Suorituskyky: Pelitietokoneen tärkein ominaisuus on sen suorituskyky. Pidä mielessä, että pelit vaativat usein tehokasta prosessoria, riittävästi RAM-muistia ja tehokasta näytönohjainta. Varmista, että tietokoneessa on riittävästi suorituskykyä pyörittämään haluamiasi pelejä sulavasti ja korkealla grafiikalla.
 2. Näytönohjain: Valitse tietokone, jossa on tehokas näytönohjain. Hyvä näytönohjain takaa, että pelit näkyvät tarkkoina ja grafiikka pyörii sulavasti. Tarkista, että näytönohjain on yhteensopiva haluamiesi pelien vaatimusten kanssa.
 3. Tallennustila: Pelit saattavat vaatia paljon tallennustilaa, joten varmista, että tietokoneessa on riittävästi tilaa peleille ja muille tiedostoille. Voit harkita suurempaa kiintolevyä tai valita SSD (Solid State Drive) -aseman, joka tarjoaa nopeamman tallennusnopeuden.
 4. Jäähdytys: Pelitietokoneet tuottavat usein paljon lämpöä, joten hyvä jäähdytysjärjestelmä on tärkeä. Varmista, että tietokoneessa on riittävät jäähdytysratkaisut, kuten tuulettimet tai nestejäähdytys, jotta se pysyy riittävän viileänä pitkissä pelisessioissa.
 5. Liitännät ja laajennettavuus: Tarkista, että tietokoneessa on riittävästi liitännöitä, kuten USB-portteja, HDMI-liitäntä ja mahdollisesti DisplayPort, jotta voit kytkeä useita näyttöjä tai lisälaitteita. Lisäksi tarkista, että tietokoneen komponentit ovat helposti laajennettavissa tai päivitettävissä tulevaisuudessa.
 6. Budjetti: Määritä budjetti, jonka olet valmis käyttämään uuteen pelitietokoneeseen. Pelitietokoneiden hinnat voivat vaihdella merkittävästi, joten on tärkeää löytää tasapaino suorituskyvyn ja hintaluokan välillä.
 7. Asiakasarvostelut ja suositukset: Tutki asiakasarvosteluja ja suositteleeko muut pelaajat kyseistä tietokonetta pelikäyttöön. Tämä voi auttaa saamaan lisätietoa tietokoneen suorituskyvystä ja luotettavuudesta.

Huomioimalla nämä näkökohdat voit valita itsellesi sopivan pelitietokoneen, joka vastaa tarpeitasi ja tarjoaa hyvän pelikokemuksen.

Tietokoneen näytönohjain

Tietokoneen näytönohjain (GPU eli Graphics Processing Unit) on keskeinen osa tietokonetta, joka on vastuussa grafiikan tuottamisesta näytölle. Se käsittelee ja kiihdyttää grafiikkaa, joka näkyy peleissä, videoissa ja muiden graafisten sovellusten kautta. Kun harkitset tietokoneen näytönohjainta, tässä on muutamia tärkeitä näkökohtia:

 1. Suorituskyky: Näytönohjaimen suorituskyky vaikuttaa siihen, miten pelejä ja muita graafisia sovelluksia näytetään. Mitä tehokkaampi näytönohjain, sitä parempi grafiikan laatu ja sujuvuus. Suorituskykyä mitataan yleensä grafiikkasuorituskykyyn liittyvillä tekijöillä, kuten kellotaajuudella (MHz), ytimien määrällä ja muistin määrällä.
 2. Pelivaatimukset: Jos aiot pelata tiettyjä pelejä, on tärkeää varmistaa, että näytönohjain täyttää pelin vaatimukset. Pelien kehittäjät ilmoittavat yleensä suositellut ja vähimmäisjärjestelmävaatimukset, mukaan lukien näytönohjaimen tyyppi ja suorituskyky. Tarkista pelin tekniset tiedot ja vertaa niitä näytönohjaimen ominaisuuksiin.
 3. Näytönohjaimen muisti (VRAM): Näytönohjain käyttää omaa muistiaan, jota kutsutaan näytönohjaimen muistiksi tai VRAMiksi. Riittävästi VRAMia on tärkeää, jotta näytönohjain voi käsitellä ja näyttää suuria ja korkean resoluution grafiikoita. Suuremmalla VRAMilla on erityisen merkitystä, jos käytät korkearesoluutioista näyttöä tai pelaat pelejä, jotka vaativat paljon graafista muistia.
 4. Liitännät: Varmista, että näytönohjaimessa on tarvittavat liitännät, jotta voit kytkeä sen näyttöön tai näyttöihin. Yleisimmät liitännät ovat HDMI, DisplayPort ja DVI, ja niiden avulla voit yhdistää näytön suoraan näytönohjaimeen.
 5. Hintaluokka: Näytönohjaimet vaihtelevat hinnaltaan suuresti. Laadukkaampi ja tehokkaampi näytönohjain yleensä maksaa enemmän. Määritä budjetti, joka sopii sinulle, ja etsi sen perusteella näytönohjain, joka tarjoaa hyvän hinta-suorituskyky-suhteen.

On myös hyödyllistä tutkia eri näytönohjainvalmistajia, kuten NVIDIA ja AMD, ja niiden tarjoamia malleja. Lue tuotearvioita ja vertailuja saadaksesi lisätietoa näytönohjaimen suorituskyvystä, luotettavuudesta ja tuen saatavuudesta.

Tietokoneen jäähdytys

Tietokoneen jäähdytys on tärkeä osa, joka auttaa ylläpitämään tietokoneen optimaalista suorituskykyä ja estää ylikuumenemisesta aiheutuvia vahinkoja. Tässä on muutamia tietokoneen jäähdytykseen liittyviä asioita, jotka kannattaa huomioida:

 1. Tuulettimet: Tietokoneessa tulisi olla riittävästi tuulettimia, jotka auttavat poistamaan lämpöä ja pitämään komponentit viileinä. Tyypillisesti tietokoneessa on prosessorituuletin, joka jäähdyttää prosessoria, sekä kotelotuulettimet, jotka parantavat ilmankiertoa kotelossa. Lisäksi joissakin tapauksissa voi olla erillisiä näytönohjaintuulettimia tai muita erikoistuulettimia tarpeen mukaan.
 2. Jäähdytyssäteilijät: Joissakin tapauksissa tietokoneessa voi olla nestejäähdytysratkaisu, jossa neste siirtää lämpöä komponenteilta jäähdytyssäteilijöille. Jäähdytyssäteilijät sijaitsevat yleensä prosessorin ja/tai näytönohjaimen lähellä ja auttavat siirtämään lämpöä pois komponenteista tehokkaammin kuin perinteiset tuulettimet.
 3. Lämpötahna: Kun asennat tai vaihdat jäähdytyskomponentteja, kuten prosessorituuletinta tai jäähdytyslohkoa, on tärkeää käyttää riittävää määrää lämpötahnaa. Lämpötahna auttaa siirtämään lämpöä komponentilta jäähdytysratkaisuun paremmin.
 4. Ilmankierto kotelossa: Hyvä ilmankierto kotelossa on tärkeää. Varmista, että kotelotuulettimet on sijoitettu strategisesti siten, että ne tarjoavat riittävän ilmankierron komponenttien ympärille. Estä ilmankierron esteitä, kuten pölyä tai kaapeleita, jotka voivat estää ilman virtaamista tehokkaasti.
 5. Pölynhallinta: Pölyn kerääntyminen komponenttien päälle voi haitata jäähdytystä ja aiheuttaa ylikuumenemista. Pidä huolta tietokoneen säännöllisestä puhdistamisesta pölystä, erityisesti tuulettimista ja jäähdytyslohkoista. Käytä tarvittaessa pölynimuria tai puristettua ilmaa puhdistamiseen.
 6. Ylikellotus (Overclocking): Jos harkitset komponenttien ylikellotusta paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi, varmista, että jäähdytysjärjestelmäsi on riittävän tehokas jäähdyttämään ylikellotetut komponentit. Ylikellotus voi lisätä lämmöntuottoa, joten on tärkeää, että jäähdytysjärjestelmä pystyy pitämään komponentit riittävän viileinä.

Jäähdytysjärjestelmän suunnittelu ja toteutus riippuvat tietokoneen käyttötarkoituksesta, komponenteista ja henkilökohtaisista tarpeista. Riittävä jäähdytys varmistaa tietokoneen optimaalisen suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden.

.