Uhkapelit ja koripallo

Koripallon suosio jatkaa tasaista nousuaan. Susijengin voitokkaat pelit sekä vuonna 2022 pelattavat EM-kisat lisäävät lajin suosiota entisestään. Koripallo viehättää lajin nopeudessa. Ottelutilanteet vaihtelevat jatkuvasti pelin aikana. Kun joukkue saa flow-tilan päälle, se todennäköisesti saa myös hetkellisen yliotteen ja samalla vahvan etulyöntiaseman. Silloin kun pelitilanteet vaihtelevat jatkuvasti pitää varsinkin live-vedonlyöntejä pelaavan olla erittäin tarkkana. Lajin tausta on hyvä tuntea pääpiiretittäin, sillä säännöt vaihtelevat hieman maailman eri puolilla.

Ottelun pituus

Koripallon säännöt ovat melko lailla samat joka puolella maailmaan. Ottelun pituus sen sijaan muuttuu merkittävästi. Maailman suosituimmassa ja suosituimmassa koripalloliigassa NBA:ssa ottelun pituus on 4 * 12 minuuttia. Toisin sanoen ottelu sisältää neljä erää. Kiinan koripalloliiga CBA noudattaa samaa käytäntöä. Muualla maailmassa pelattavat ottelut ovat yleensä lyhyempiä. Euroopassa ja Australiassa pelattavan erän pituus on 10 minuuttia. Eriä on samat 4 kappaletta, mutta ottelu on kokonaisuudessaan 8 minuuttia lyhyempi kuin NBA:ssa.

Peli

Ensimmäinen erä alkaa siitä, kun pallo heitetään keskiympyrästä ylös. Keskiympyrässä vastakkain on yksi pelaaja kummastakin joukkueesta. Erotuomari heittää pallon suoraan ylöspäin ja kumpikin pelaaja yrittää saada pallon joukkueensa haltuun. Muut erät alkavat sisään heitolla. Ottelu voi alkaa, kun joukkueen kaikki viisi pelaajaa ovat kentällä. Erien välillä hyökkäyssuunta vaihtuu, eli joukkueet eivät pelaa samaan koriin koko ottelun ajan. Pelissä kerätään pisteitä heittämällä koreja. Pisteitä voi saada 1, 2 tai 3 riippuen siitä, miten kori on saatu. Erien välillä on pieni tauko. Puoliajalla eri kahden neljänneksen jälkeen o pidempi tauko kuten jalkapallossakin.

Kentän rajat

Koripallokenttään on maalattu erilaisia rajoja. Sivurajoja ei saa ylittää. Jos pelaaja ylittää sivurajan, pallo siirtyy vastustajajoukkueelle. Päätyrajoja koskee sama sääntö, ja vastaavasti jos pelaaja yrittää rajan, pallo siirtyy vastustajalle. Korin ympärille on piirretty kolmen pisteen kaari, jonka ulkopuolelta heitetty kori tuo kolme pistettä joukkueelle. Kaaren sisäpuolelta heitetyistä koreista joukkue saa kaksi pistettä. Vapaaheittoja voidaan tuomita vastustajajoukkueelle joko silloin, kun heittotilanteessa on tapahtunut virhe tai mikäli joukkueen virhekiintiö on täynnä. Tällöin neljänneksen aikana joukkue on tehnyt virheitä jo neljä kertaa. Mikäli rike on tapahtunut kolmen pisteen heittoyrityksen aikana, saa joukkue kolme vapaaheittoa. Pääsääntöisesti vapaaheittoja saa kaksi. Mikäli vastustajajoukkue onnistuu saamaan korin rikkeestä huolimatta, tuomitaan rikkeestä ainoastaan yksi vapaaheitto. Vapaaheiton onnistuttua joukkue saa yhden pisteen.

Vedonlyönti

Koripalloon liittyvässä vedonlyönnissä on paljon muuttujia, joten saavuttaakseen tuloksia taustatyöt kannattaa tehdä huolellisesti. Kannattaa myös selvittää jos voi pelata ilmaiskierroksia. Ennen ottelua kannattaa tehdä vedonlyöntianalyysi. Valitettavasti se ei ole yksinkertainen ja helppo homma. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saa vain ottamalla huomioon kaikki mahdolliset tekijät. Koripallossa tilastot ovat äärimmäisen tärkeitä, ja lisäksi etukäteen kannattaa varmistaa mahdolliset poissaolot. Sanomattakin on selvää, että lajituntemuksesta on paljon hyötyä. Mikäli vedonlyönnistä haluaa tuloksia pitkällä aikavälillä, on syitä seurata otteluita ja ottelutapahtumia. Varsinkin NBA:sta löytyy mitä mielenkiintoisimpia tilastoja. Runkosarjassa joukkueen voittoprosentti ratkaisee sarjasijoitukset, joten yksittäisestä voitosta ei lasketa pisteitä. NBA:n sarjataulukossa löytyy tehdyt ja päästetyt pisteet sekä joukkueen kokonaisvoittoprosentti. Tulospalveluista löytyy vieras- ja kotipelitilastoja sekä kuntopuntareita. Näillä tiedoilla hahmottaa sitä, miten hyvä joukkue on. Viimeisimpiä otteluita tutkimalla saa yleiskuvan joukkueen pelivireestä. Syvemmän käsityksen saa ainoastaan seuraamalla otteluita huolellisesti. Pelkkien sarjataulukoiden tietojen perusteella ei siis kannata laittaa vetoja sisään. Perusvedoilla eli pistemäärä- ja voittajavedoilla pääsee jo pitkälle, sillä niitä on tarjolla jokaiseen otteluun. Koripallossa on tarjolla hyvin laaja valikoima erilaisia kohteita ja erikoisvetoja, joten halutessaan jokaiseen otteluun löytyy hyviä pelikohteita.

Tiesitkö? Suomen miesten koripallomaajoukkue on voittanut Kroatian 77-71 MM-karsintojen kotiottelussaan Espoossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.